Het is bijna zover. De tijd van feesten en vieringen breken weer aan. Gezelligheid, vuurwerk, lachende mensen, familiediners, huis helemaal in de slingers en enorme drukte in de supermarkt.
Menig volwassenen krijgt daar stress van en hoe vaak hoor ik niet zeggen: ‘blij dat het weer achter de rug is en we weer het normale leven oppakken’.
Binnen de kinderopvang proberen we deze maanden zoveel mogelijk rust in te bouwen en ‘knippen we de feestdagen in stukjes’.
Eerst het één, dan het ander. Stap voor stap. Eerst 11 november, dan Sinterklaas, dan kerst. Niet te veel drukte maar wel aandacht voor rituelen en tradities.
Maar het is veel voor kinderen en zeker voor de allerkleinste. Heel veel prikkels, en daar doen de meeste kinderen het niet zo goed op. Op het moment zelf lijken ze nog vrolijk mee te doen maar meestal komt de reactie in de avond of de nacht. En het kind kan zelfs dagenlang nog last hebben van alle ervaringen. Het kinderbrein moet dat verwerken en meestal doen ze dat ’s nachts.
Ik ben absoluut van ‘de oude stempel’ en van de 3 R-en: Rust, Reinheid en Regelmaat. Ooit bedacht en uitgesproken door de wijkverpleegkundige Sien van Hulst in 1905 en een veel gebruikt credo binnen de kinderopvang. Voor ons is buitenspelen onderdeel van de drie R-en. Daar zijn de prikkels vaak rustig en zeker bij SKW. We hebben geen overvolle speelruimte met speeltoestellen van primaire kleuren. Maar veel groen. De natuur geeft kinderen rust terwijl er enorm veel te beleven valt. Dagelijks kijk ik op één van de speelruimtes en zie ik de kinderen spelen met de enorme bergen bladeren, stampen ze in de plassen en rapen ze kastanjes. De natuur is geweldig voor kinderen.
Het geeft ze rust in hun hoofd en lijfje, eigenlijk net zoals bij veel volwassenen.
Als medewerkers doen we ons best om de kinderen zo min mogelijk te overprikkelen in de komende feestmaanden. Maar je kunt daar thuis ook wat aan doen. Kinderen van één hoeven nog niet naar de binnenkomst van Sinterklaas. Er zijn zoveel super-enthousiast-zingende en springende kinderen en een veel te harde luidspreker. De indrukken zijn enorm! Ze zijn eigenlijk nog maar nét gewend aan hun eigen omgeving. Hun huis, die van opa’s en oma’s, het zwembad, het kinderdagverblijf en de winkels. Ze zoeken liever naar die veilige omgeving dan dat ze feestjes vieren. Net als verjaardagen. Natuurlijk is het een uniek moment om de 1e verjaardag te vieren maar het kind wordt niet blij van een huis vol drukke mensen, pakjes, taartjes, slingers, vlaggetjes en ‘honderd knuffeltjes en kusjes’.
We bedoelen het uiteraard heel goed maar het is voor een klein dreumesje echt nog veel te veel van het goede.
De jaren voor Covid vierde wij op zaterdag een groot Sinterklaasfeest op het kinderdagverblijf. Met ouders, kinderen, een geweldige Sinterklaas, ook al is er maar één natuurlijk, en rustige pietjes. Vrijwel geen kind vond het te spannend maar het was wel een hele happening. We hielden het feest niet voor de allerkleinste maar alleen voor kinderen boven een jaar. Ik sprak een keer een ouder op ons Sinterklaasfeest die zei dat hij direct door moest met zijn kind naar het Sinterklaasfeest op zijn werk en dat ze de volgende dag thuis een groot Sinterklaasfeest gingen vieren. Ik weet 100% zeker dat hij dit deed voor zijn kind en daarbij de drukte voor lief nam. Alle gezelligheid voor zijn kind en een groot Sinterklaasfeest!
Zijn kind was ’s avonds volledig van slag en hij zei mij dat hij dit nooit meer zo ging doen.
Misschien soms toch maar naar ‘de oude stempel-tijd’. Voor jezelf als ouder minder stress en een vrolijk en blij kind in huis!
Nog één tip: Soms zijn ouders de dag voor kerst vrij en voelen ze zich ongemakkelijk om hun kind naar de opvang te brengen en nemen het kind mee de overvolle winkels in. Hoeft niet! Als het de dag is dat je kind naar de opvang zou gaan, lekker doen! Het is voor het kind écht heel veel fijner om lekker te spelen op de groep, samen met zijn vriendjes en vriendinnetjes!
Fijne feestdagen!
Ilse Raasing-directeur bestuurder SKW